13.11.04

"Miksei ne voi puhua humanistia?"

text-align:right;
This text is right aligned.
The alignment can be set to left, right, or justify.

margin:15px;
This has a 15px margin all around.
padding:15px;
This has 15px of padding all around.
Margin and padding both specify the amount of space around something. The difference is that a margin is outside the border and padding is inside. (The border here is just for illustration.) As with the border, you can specify one side at time with margin-left, padding-top, etc. You can also set all at once with margin:1px 2px 3px 4px; where the order is top, right, bottom, left.

Kävin tänään kursorisesti läpi eräitä Herder-kommentaareja. Sitten selailin blogeja, ja opittuani uutta Kjartan Flögstadista, törmäsin ällistyksekseni Plökin kommenttilaatikossa myös minulle suunnattuun kehotukseen muokata tätä lukupäiväkirjaani lukukelpoisemman näköiseksi. Tahtoisin tehdä niin, ja olen koettanutkin, moneen otteeseen. Minä vain en osaa.

Päädyin erään tuttavani kanssa kerran tutkailemaan verkossa julkaistua varsin mielenkiintoisen oloista tutkimusta. Valitettavasti jotta olisin voinut lukea sen, minun olisi pitänyt joko ottaa selville kuinka mikäkin erikoismerkki tulisi ymmärtää ja kirjoittaa tulkintalegenda lapuille vierelleni, tai oikeastaan opetella ymmärtämään kyseisiä häkkyröitä prima vista. Mikäs siinä, ymmärrän että muitakin merkkejä kuin kirjaimia ajoin tarvitaan. Nuotteja luen varsin sujuvasti, soitankin suoraan nuoteista jos kappale ei ole liian vaikea. Kun vuosia sitten suoritin pakolliset logiikankurssit, luin niitä häkkyröitä ongelmitta. Sittemmin olen unohtanut ne. Tuttavani toteamuksen tuosta taannoisesta tutkimuksesta valitsin tämän kirjoituksen otsikoksi.

Tässä on kuitenkin kyse hieman erilaisesta "miksei ne voi puhua humanistia"-toiveesta kuin tuolloin. Bloggerin käyttöohje on yksinkertaistettu liian pitkälle, kaikki sanotaan niin lyhyesti, ettei mitään enää ymmärrä. Jos ensimmäinen arvaus tulkintametodista menee pieleen, toista ei enää osaa tehdä. Minä en ainakaan osaa.

Olisin tahtonut säilyttää lukupäiväkirjani vanhan ulkoasun: Otsikot keskellä, sopivan levyinen palsta, tasatut reunat, mustaa tekstiä valkealla pohjalla, fonttina garamond (pidän Paradeigma-sarjasta), ei mitään ylimääräistä. Bloggerin uudistus sotki sen enkä ole onnistunut korjaamaan sotkua.

Ainoa valmis pohja, josta minun muokkaamalla pitäisi saada tahtomanilainen, on nimeltään Simple II. Saan tekstin keskitettyä helposti tahtomallani tavalla ja fontin vaihdettua mieleisekseni, mutta sitten alkavat ongelmat.

Palsta saisi olla leveämpi kuin se nyt on, muttei niin leveä, että sen lukeminen näytöltä olisi vaikeaa. Tuon valmiin pohjan palstanleveys on liioiteltu. Olen monella eri tavalla koettanut soveltaa tuota minimaalista marginaaleja koskevaa ohjetta, jota ylla siteeraan, mutta mitään ei tapahdu. Myöskään "text-align:justify" ei vaikuta mihinkään.

Pyysin jo aikaa sitten apua Raisalta, joka on ainakin aiemmin osannut lukea Bloggerin käyttöohjeita. Tällä kertaa hänkään ei osannut. Jos joku osaa antaa minulle yksinkertaisen neuvon, jolla selviän pulmastani, olen hyvin kiitollinen. Sähköpostiosoite löytyy yltä. Jos en saa humanistiksi kirjoitettuja neuvoja, tämän blogin ulkoasu pysyy valitettavasti ainakin vielä joitain kuukausia nykyisenlaisena. Vasta aikaisintaan ensi keväänä minulla on aikaa alkaa taas opiskella uusia notaatiotapoja ja kieliä.

(Lopuksi haaveileva lisäys: oikeasti tahtoisin säilyttää tämän ulkoasun muuten, mutta siirtää linkit tuosta oikealta vaikkapa sivun alalaitaan ja muuttaa palstan otsikkolaatikon levyiseksi, sekä tasata rivit tuolla toimimattomalla justify-komennolla. Tämä on varmaan aivan liiallista unelmointia toteutuakseen helposti.)